Data om migration

Flyktingkrisen har skapat ett ökat behov av läromedel om migration. Inom ramen för projektet Omvärld.se ska jag skapa ett interaktivt läromedel om migration, och i det arbetet ska Marie också vara med. Roligt!

Det finns massor av infallsvinklar på migration, och en hel massa politiska ståndpunkter och känslomässiga laddningar, så det känns väldigt svårt att veta var man ska börja.

Man kan försöka lära av historien och fördjupa sig i folkomflyttningar under den stora emigrationen till Amerika för ett hundratal år sen, eller under folkvandringstiden.

Urbaniseringen är en annan stor faktor som påverkar befolkningen, liksom ändrade mönster för när i livet vi skaffar barn, och hur många vi får.

Ekonomiska aspekter är extra svåra att visa upp, för det är så komplexa samband mellan olika gruppers bidrag till skatteintäkter, Sveriges rykte som ett säkert land, ett förutsägbart land, ett land med högtstående moral etc.

Kanske blir visualiseringarnas främsta bidrag att visa att det är en komplex verklighet bakom det till synes enkla valet att vara för eller emot invandring?

Ett par visualiseringar att börja med är i alla fall den här finska sidan Lucify som visar flyktingflödet mot Europa och den här från SVT Pejl som egentligen visar samma sak fast i en helt annan sorts visualisering: hur flyktingarna fördelar sig över EU-länderna.

Migrationsverket har en del svensk statistik, men den är inte helt lättanvänd. Här är till exempel ett väldigt konstigt diagram över det totala antalet asylsökande de senaste åren:

Total_sök

Alla åren ser ut att ha en stor ökning om man ser på året från januari och framåt. Ja, det blir ju ganska självklart, eftersom grafen visar det ackumulerade antalet! September månads siffror visar exempelvis alla som sökt asyl under januari till och med september!

Jag brukar tänka på diagram i termer av frågor: vilken fråga svarar det här diagrammet på? Och i det här exemplet kan jag verkligen inte komma på någon fråga. Här hos SCB hittar jag samma information för 2014 presenterat på ett betydligt mer lättfattligt sätt:

Antal-inkomna-asylsokningar-per-manad-2014

Självklart behöver det diagrammet kompletteras med det totala antalet för året, men visst är det mer man kan läsa ut av det här diagrammet: om flyktingströmmen är jämnt fördelad över året, hur stor den är per månad, vilka månader som har mest flyktingar etc.

Jag ser fram emot arbetet med data runt migrationen. Det finns mycket att undra över och mycket att förstå.

En reaktion på ”Data om migration

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *