Programmera luftdata med Python i Jupyter

Jupyter Notebooks är en interaktiv programmeringsmiljö för Python där man kan varva programsnuttar med förklarande text. Jupyter kan bl a köras genom Colaboratory, en gratis Jupyter-miljö från Google.

I det här exemplet vill vi visa hur man snabbt kan komma igång med Jupyter för att hämta data som samlats in genom mätstationer för luftkvalitet i det globala projektet luftdaten.info som bygger på medborgarforskning. På luftdata.se finns svensk information, bl a om hur du hyfsat enkelt och billigt bygger en egen mätstation.

I detta exempel hämtas  data via ett API, som är en av åtkomstmöjligheterna om man vill programmera med öppna data (läs mer i ett tidigare inlägg: Hur hitta öppna data?). För att få reda på vad man kan hämta för data behöver man läsa i dokumentationen hur man ska formatera sin förfrågan. I detta fallet hittar vi den infon här: luftdata.se/data/.  Vi använder möjligheten att fråga efter alla sensorer inom ett visst antal kilometer från en angiven position (t ex där eleven befinner sig).

Vill du testa själv? Du kan köra koden själv på Google Colaboratory: https://colab.research.google.com/github/infontology/luftdata/blob/master/Luftdata.ipynb

För att köra de små kodsnuttarna med grå bakgrund, klicka på play-knappen längst till vänster i dem eller markera blocket och tryck shift+enter. Tänk på att köra kodblocken i ordning.

Kodexemplet är skrivet av Simon Winter på Infontology.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *