Att visualisera med mat

Vill man skapa visualiseringar så är man inte begränsad till det digitala. Ett spännande sätt att skapa visualiseringar, bortom Excel och Gapminder, är att använda mat som visualiseringsmaterial.

Maträtt som visar på hur stor del av den grekiska ekonomin som man uppskattar är utanför skattesystemet, genom de "gömda" oliverna i botten. Bild från data-cuisine.net.
Maträtt som visar på hur stor del av den grekiska ekonomin som man uppskattar är utanför skattesystemet, genom de ”gömda” oliverna i botten. Bild från data-cuisine.net.

Det finns ett roligt projekt som har just att  visualisera med mat som tema: data-cuisine.net. Några exempel på rätter:

  • Happines cocktail – räkcoctails baserade på Facebook, där antalet vänner ger antalet riskorn och hur många som ler på sina profilbilder ger antalet räkor
  • Lakmoussetikka – en dessert för att visa hur lite av Finlands blåbär som plockas, där det tunna blåbärslagret representerar de plockade blåbären och moussen i botten andelen som uppskattas bli kvar i skogen
  • Taste of migration – proportionen mellan olika ursprungsländer för personer som invandrat till Finland
  • Tortilla Feliz Catalana – utgår från data för Spanien från OECDs Better Life Index ställer spanjorernas nöjdhet i fyra kategorier mot hur viktig de anser att den kategorin är

Ofta så handlar det om att matcha proportioner ur dataset med passande ingredienser. I de workshops som finns hos Data Cuisine försöker de anknyta till data om staden eller landet som workshoppen hålls i. Det finns liknande upplägg från andra håll också.

Ett roligt sätt att kombinera något av hemkunskap, bild, samhällskunskap och/eller matematik!

En reaktion på ”Att visualisera med mat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *